top of page
  • Foto van schrijverAnnelies Tolenaar

Den Triangel: Financiering masterplan voor de Bourla



De Vlaamse Gemeenschap en de Stad Antwerpen gaan de verbouwing van de Bourlaschouwburg tot een hedendaags theater financieren. Na zeven jaar plannen maken kan de derde grote verbouwing van de Bourla eindelijk van start gaan.


De Vlaamse Regering legt haar maximale bijdrage voor de renovatie vast op 60%, te verdelen tussen de beleidsvelden Cultuur en Onroerend Erfgoed. Stad Antwerpen staat garant voor de overige 40% van het budget.


Bart De Wever: “Laat Antwerpen weer cultuurhoofdstad van Vlaanderen worden”

Burgemeester Bart De Wever vindt de renovatie elke stuiver waard: “Ik zei aan het begin van dit project: ‘Doe maar voort, het zal wel betaald worden, de vraag is door wie?’ Een paar jaar later wordt de verbouwing inderdaad gefinancierd. Ik ben verheugd dat Antwerpen de komende decennia gezien kan worden als cultuurhoofdstad van Vlaanderen, de Bourla speelt in dat verhaal een grote rol.”


De Bourla is een schouwburg met een rijke geschiedenis, er wordt al zo’n 300 jaar theater gespeeld. Daarnaast is het een van de laatste theaters die nog werkt met een volledig houten mechanisme. Dat mechanisme wordt na de renovatie met moderne technieken aangevuld. Het moet een theater worden waar het verleden en de toekomst samenkomen.


Minister-President Jan Jambon is ook blij met het nieuws voor de cultuursector tijdens deze moeilijke tijd: “Ik ben fier dat de Vlaamse Regering kan bijdragen aan de restauratie en renovatie van de prachtige Bourlaschouwburg. Het is een van de culturele topprojecten waar we met veel enthousiasme onze schouders onder zetten.”


De ingrijpende restauratie zal ervoor zorgen dat het monument veelzijdiger gebruikt kan worden, zonder daarbij de unieke geschiedenis uit het oog te verliezen. Er wordt een compromis gesloten tussen het behoud van de authentieke theatertechnieken en de nieuwe technologie die de Bourla nodig heeft om mee te groeien met de theaterwereld.


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page